Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обсипа с комплименти женската организация на партията си вчера и предложи на участничките всички възможни постове без този на кандидат-президент. 

“Днес сме събрали не само да изберем ръководство, но и се надявам да изчегъртаме мъжете от ГЕРБ, и най-вече да дойдат жените на власт, за да може такива самозабравили се мъже с голямо его, които са склонни да тласкат държавата в хаос, да си седят вкъщи и да си готвят те манджите”, каза Борисов на годишната конференция на Жени ГЕРБ. 

Той заяви, че партията му е дала всички възможни постове на жени: “еврокомисари, евродепутати, министри, зам.-министри, областни управители, кметове... Няма друга партия, в която толкова много жени да участват”.  

През 2015 година Борисов вече бе узрял, че може да има и жена - президент.

“Защо не се напънем и не сложим за президентските избори една жена?”, попита тогава той на форум на Жени ГЕРБ. 

Напъването роди кандидатурата на Цецка Цачева и оттогава партията забрави за тази идея. Източници от ГЕРБ заявиха пред Клуб Z, че и сред номинациите за президент, събрани от редовите членове, почти отсъстват жените. 

Първи вътрешнопартиен бунт в ГЕРБ 

Форумът на Жени ГЕРБ в неделя стана сцена и на първия открит вътрешнопартиен бунт - нещо невиждано за бившите управляващи, които винаги са гласували единодушно предложенията на ръководството за съставите на всякакви органи. 
 
Раздор предизвика обаче номинацията за член на Националния изпълнителен съвет на Жени ГЕРБ от квотата на организацията в Благоевград. 

„Не сме номинирали лицето Елена Ташкова. Ние не сме съгласни това да е нашата номинация, тя не е нашата номинация и не искаме това да бъде нашият представител“, каза областната координаторка на Жени ГЕРБ Благоевград Адриана Мелниклийска. 

Това видимо раздразни лидера на ГЕРБ. 

"Кой, къде и как на събранията е номинирал, си е ваша работа, но вашата организация с подобно разделение стана причина да загубим няколко избора в Благоевград. Ако искате, номинирайте друг, резултатите от вашите разправии са факт. То не беше един областен ръководител, общински, жени, какви ли не номинации и все има недоволни. Добре, изпратете номинацията, която искате, ще я приемем нея, но с такова разделение, резултатът в Благоевград… и не е случайно, че не идвам при вас, не ми се идва, за да ви слушам разправиите и коя или кой е по-голям. Сигурно гласувате едни срещу други“, каза той. 

Накрая бе избрана дамата, предложена от организацията в Благоевград, а не спуснатата на събранието. 

Баба Тонка и Богородица - вдъхновителки на дамите от ГЕРБ 

За нов председател на Жени ГЕРБ бе избрана Екатерина Йорданова - общински съветник в столицата. Нейната номинация бе подкрепена от общо 840 делегати на днешното заседание на Националния изпълнителен съвет на организацията. Пет от гласуващите се въздържаха, а други пет бяха против. 

Екатерина Йорданова


Йорданова изненада участниците във форума и самия Борисов с патетичната си реч: 

"В тази тежка криза, в която се намира страната ни, аз вярвам, че всяка една от нас, във всяка една структура, ще застане много стабилно до нашите мъже и ще преодолеем това, което се случва в обществото ни,  с нашата духовност, моделите на жените, които имаме преди нас, защото България е родила Баба Тонка! 

И не на последно място, като християнска партия, ще кажа: ние имаме и примера на Майка Богородица, която роди Сина Си, за да ни научи на добро, на човечност, на съпричастност."